Soms heb je van die gerechten die alles hebben: smaak, gemak én gezelligheid. Shakshuka is daar zo één van. Een warme, kruidige tomatensaus met gepocheerde eieren. Heerlijk als lunch of zelfs als makkelijke avondmaaltijd. En vandaag geef ik je mijn favoriete variant: shakshuka met feta en chipolataworstjes.
Waarom shakshuka maken?
Als je shakshuka nog nooit hebt gemaakt, laat je dan vooral niet afschrikken. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel simpel. Je maakt een geurige tomatensaus, breekt er eitjes in en laat die garen in de saus. Dat is alles.
Het mooie is: je kunt eindeloos variëren. Deze versie met feta en chipolata is een aanrader omdat:
- ✅ Het vult goed
- ✅ Je in één pan bijna alles klaarmaakt
- ✅ Het een geweldige manier is om groenten in je maaltijd te verwerken
- ✅ De gepocheerde eitjes maken dit gerecht echt af.
Dit heb je nodig (voor 2 personen):
- 200 gram chipolataworstjes
- 4 eieren
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 paprika
- 2 tomaten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- Verse koriander (of peterselie, als je dat liever hebt)
- 1 tl ras el hanout
- Griekse feta
- Olijfolie
Zo maak je het:
1. Voorbereiding
Snipper de ui, snijd de paprika en tomaten in kleine blokjes. Snij ook wat koriander fijn.
2. De basis: geur en smaak opbouwen
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan en fruit de ui met de geperste knoflook tot ze glazig zijn. Voeg dan de paprika, verse tomaten, ras el hanout en een handje koriander toe. Laat dit even lekker bakken, zodat de smaken goed vrijkomen.
3. Tijd voor de saus
Voeg het blik tomatenblokjes toe en zet het vuur laag. Laat het geheel een minuut of vijf sudderen, tot het wat ingedikt is. Roer af en toe door.
4. De eieren erbij
Maak vier kuiltjes in de saus en breek in elk kuiltje een ei. Strooi er wat peper en zout overheen. Doe nu een deksel op de pan en laat de eieren ongeveer 10 minuten garen op laag vuur, tot het eiwit gestold is maar de dooier nog een beetje zacht.
5. Ondertussen: chipolataworstjes bakken
Bak in een aparte pan de chipolataworstjes goudbruin. Snijd ze daarna schuin doormidden voor een speelse presentatie.
6. Serveer
Schep de shakshuka op de borden, leg de worstjes erbij en maak af met verkruimelde feta en wat extra koriander.
Durf jij shakshuka te maken?
Ik weet het: het lijkt misschien een beetje buiten je comfortzone als je dit nog nooit eerder hebt gekookt. Maar geloof me: na één keer ben je verkocht. Dit shakshuka maken recept met feta en chipolata is niet alleen makkelijk en voedzaam, het is ook gewoon ontzettend lekker.
Dus… wat denk je? Ga jij het proberen? Laat het me weten als je dit gerecht maakt!